KNJAZ NIKOLA I VALTAZAR BOGIŠIĆ

Prof. dr Zoran Rašović

Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić

Izdavač: Udruženje pravnika Crne Gore
ISBN:
Format: 17×24 cm
Broj strana: 2600 strana u četiri toma
Pismo: Latinica
Povez: Tvrdi, šiven, zlatotisk
Godina izdanja: septembar 2021.

CIJENA: 190,00 €

Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić

O IZDANJU

Udruženje pravnika Crne Gore (UPCG) objavilo je, povodom 180 godina od rođenja kralja Nikole i sto godina od njegove smrti, četvorotomnu knjigu akademika Zorana Rašovića “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić.
Autor Zoran P. Rašović je akademik CANU, redovni profesor Pravnog fakulteta Univeziteta Crne Gore, predsjednik Senata Udruženja pravnika Crne Gore i dobitnik najvećeg priznanja Udruženja pravnika – nagrade “Akademik Mijat Šuković”, koje Udruženje svakih pet godina dodjeljuje za posebna dostignuća u pravnoj nauci i stvaralaštvu.
Četvorotomno izdanje “Knjaz Nikola i Valtazar Bogišić” sadrži više stotina neobjavljenih dokumenata od posebnog značaja za Crnu Goru i veliki broj nepoznatih detalja iz života velikana tog vremena, knjaza/kralja Nikole i Valtazara Bogišića i njihove saradnje koja je trajala skoro četvrt vijeka.
Četiri knjige su sistematizovane u 22 podcjeline i sadrže ukupno više od 2.600 stranica, a glavni dio materijala za knjigu je uzet iz arhiva u Crnoj Gori i arhiva u inostranstvu.

Udruženje pravnika Crne Gore

IZ PREDGOVORA

Ova knjiga je posvećena knjazu i kralju Crne Gore Nikoli I Petroviću i Valtazaru Bogišiću, znamenitim učesnicima sreće i napretka naroda u Crnoj Gori. Prvenstveno njihovim dobrim djelima. Dvjema viteškim pojavama, urođenih bistrina duha i dubokih ličnih iskustava, mudrosti, širokih vidika i dubokih pozadina. Ovo je priča i o odnosu dva čovjeka, koji je imao najšire odjeke, koji nam ostaviše osobite dokumente i zavjete, amanete pokoljenjima. Obojica zagovarači tradicije, riječi silnih, punih čistote u osjećanju i izrazu. Malo je primjera da jedan vladar i jedan profesor i naučnik budu vezani jedan za drugog toliko vremena. Jedan od najvećih državnika Crne Gore, izdanak Njeguša, crnogorskog krša, a drugi sin susjedne nam „dične dubrovačke oblasti”, slavni zakonopisac, kojim je gospodarila ideja o pravdi i pravici. Za obojicu se može reći: ne zna se gdje su bili snažniji u živoj riječi ili u zapisanom.

Ovo je priča koja danas djeluje življe, jače, iskrenije. Njeno izvorište je u brojnim neobjavljenim dokumentima, kao svojevrsnim listovima, cvatom i plodom. Svaki novi dokument, koji smo više od deceniju prikupljali, posebno njihova brojna prepiska (uglavnom nepoznata) ozari kao veliko iznenađenje.

Ovo je priča i o crnogorskom Imovinskom zakoniku, našem velikom Zakoniku, u svijetu priznatom, koji je njegov sastavilac, uz svesrdnu potporu naručioca, izvukao iz duha naroda, iz kovanice jezika, iz žarišta morala i kulta prošlosti, koji je dignut do života. Divan sklad tradicije i savremenog. Za brojne generacije pravnika nezamjenljivi udžbenik. Knjiga istinske ljepote i najsigurniji dokument pravničke istine, zasijan umnim sjemenom …

A U T O R