OPŠTI USLOVI KORIŠĆENJA

Ovim dokumentom uređuju se Opšti uslovi korišćenja internet stranice i internet trgovine: www.katalogpropisa.me

Molimo Vas da pažljivo pročitate ove uslove, jer se ulaskom na internet stranicu www.katalogpropisa.me, smatra da ste upoznati, kao i da prihvatate Opšte uslove korišćenja.

U slučaju bilo kakvog kršenja ovih uslova zadržavamo pravo da upotrijebimo odgovarajuća pravna sredstva kako bi se otklonilo njihovo kršenje.

I Informacije o društvu

Informacije o privrednom društvu u skladu sa članom 7 Zakona o elektronskoj trgovini (“Službeni list Republike Crne Gore”, br. 080/04 od 29.12.2004, Službeni list Crne Gore”, br. 041/10 od 23.07.2010, 040/11 od 08.08.2011, 056/13 od 06.12.2013).

„Pravni ekspert“ d.o.o. Podgorica
Ulica Vukašina Markovića b.b. 81000 Podgorica
PIB: 02982889
PDV: 30/31-13293-1
Telefoni: 020/223-795; 067/231-426; 068/076-617; 069/076-617
E-mail adresa: info@ekspert.me
Žiro-računi: 510-84815-26; 520-31094-10; 560-2105-11

II Značenje izraza navedenih u ovim opštim uslovima

1. Prodavac – DRUŠTVO SA OGRANIČENOM ODGOVORNOŠĆU ZA KOMPJUTERSKI INŽENJERING I IZDAVAŠTVO “PRAVNI EKSPERT” PODGORICA.
2. www.katalogpropisa.me – internet stranica u vlasništvu Prodavca.
3. Kupac – svako fizičko ili pravno lice koje je pristupilo internet stranici i naručilo proizvod.
4. Korisnik – svako fizičko ili pravno lice koje internet stranicu www.katalogpropisa.me koristi u svrhu ostvarivanja kupovine proizvoda oglašenih na istoj ili dobijanja informacija o pojedinom proizvodu ili usluzi.
5. Korišćenje „katalogpropisa.me“ – pristup stranici www.katalogpropisa.me radi dobijanja informacija o sadržaju iste i/ili ostvarivanja internet trgovine.
6. Online kupovina ili internet trgovina – kupovina proizvoda putem Internet stranice www.katalogpropisa.me.

III Opšte odredbe uslova prodaje

1. Društvo „Pravni ekspert“ d.o.o. Podgorica, PIB: 02982889, Ulica Vukašina Markovića b.b, ima pravo svojine kao i sva srodna prava nad internet stranicom www.katalogpropisa.me (u daljnjem tekstu “Katalog propisa”). Korišćenjem usluge „www.katalogpropisa.me” internet trgovine i svih povezanih stranica i servisa na www.katalogpropisa.me ima se smatrati da su potrošači u svakom trenutku upoznati s ovim Uslovima prodaje (u daljnjem tekstu: Uslovi), te da ih u potpunosti razumiju i prihvataju.
2. Ovi Uslovi primjenjuju se na prava i obaveze koja se odnose na kupovinu proizvoda putem Katalog propisa internet trgovine, te prava i obaveze koje proizlaze iz sklapanja Ugovora o prodaji na daljinu (u daljnjem tekstu: Ugovor) između potrošača kao krajnjeg kupca i Kataloga propisa, imaju se smatrati sastavnim dijelom Ugovora, naročito u odnosu na uslove i način naručivanja proizvoda, cijene proizvoda, načina plaćanja, saobraznosti, garancija, reklamacija i povrata, dostave, zaštite tajnosti ličnih podataka i druga pitanja vezana uz korišćenje „katalogpropisa.me“ i online kupovinu.
3. Korisnici se upućuju da se prije same kupovine upoznaju sa ovim Uslovima, te da iste redovno provjeravaju, kako bi bili upoznati sa svim pravima i obavezama.
4. Ugovor o kupoprodaji proizvoda između Kupca i Prodavaca ima se smatrati zaključenim u trenutku potvrđivanja narudžbe proizvoda.
5. Putem internet stranice „www.katalogpropisa.me“ nije moguće izvršiti kupovinu proizvoda van područja Crne Gore. Dostava proizvoda poručenih sa Katalog propisa internet trgovine se vrši isključivo na teritoriji Crne Gore.
6. Kupac može biti samo punoljetno i poslovno sposobno lice. Ugovor u ime i za račun maloljetnih lica kao i lica koja su poslovno nesposobna mogu zaključiti njihovi zakonski zastupnici ili staratelji, a djelimično poslovno sposobna lica ugovor mogu zaključiti samo uz prethodnu saglasnost njihovog zakonskog zastupnika ili staratelja. Za postupanje suprotno ovoj odredbi Prodavac ne snosi nikakvu odgovornost.
7. Korisnici internet trgovine „katalogpropisa.me“ dužni su da prilikom naručivanja daju tačne, važeće i potpune lične podatke, dok suprotno postupanje ovlašćuje Prodavca da uskrati takvom korisniku pristup ili ostvarenje svih ili dijela usluga koje nudi internet trgovina „katalogpropisa.me“.
8. Prodavac ima ovlašćenje da bez prethodnog obavještenja mijenja sadržaj Opštih uslova, ponudu proizvoda, cijene istih, druge podatke vezane za internet trgovinu kao i sav ostali sadržaj zbog čega su Korisnici internet trgovine „katalogpropisa.me“ dužni da prilikom svake posjete web stranici pregledaju sadržaj iste. Suprotno postupanje oslobađa Prodavaca bilo kakve odgovornosti. Sve nastale promjene stupaju na snagu objavom na www.katalogpropisa.me internet stranici.
9. Prodavac ne snosi nikakvu odgovornost za štetu koja bi eventualno mogla da nastane na uređajima Korisnika kojima se pristupa internet trgovini “katalogpropisa.me“ kao i podacima memorisanim na istim uređajima prilikom korišćenja internet trgovine ”katalogpropisa.me“, a ukoliko je ista nastala usled dejstva protivpravnih radnji trećih lica, kompjuterskih virusa i sl. te drugih slučajeva za koje nije odgovoran Prodavac. Takođe, Prodavac je oslobođen svake odgovornosti u slučaju nastanka okolnosti koje onemogućavaju korišćenje internet trgovine „katalogpropisa.me“.
10. Prodavac zadržava pravo greške u opisu i slici proizvoda koje su postavljene na internet stranici.
11. Prodavac sve materijale, fotografije i tekstove postavlja na internet stranicu u duhu dobrog trgovca, a sve u cilju kako bi kupcima olakšali izbor proizvoda prilikom kupovine. Prodavac ne može garantovati da fotografije proizvoda istakute na internet stranici u potpunosti odgovaraju izgledu samog proizvoda. Za moguće nenamjerne greške kod opisa proizvoda ne odgovaramo. Takođe, može postojati mogućnost razlike između stvarnog proizvoda i fotografije proizvoda, te opisanog proizvoda, ukoliko je proizvođač izmijenio neku od karakteristika ili sadržaj proizvoda.
12. Sve cijene na internet trgovini su izražene u eurima.
13. Kupac robu kupuje tako što je prvo na njenoj pojedinačnoj stranici „dodaje u korpu“, a zatim u korpi određuje poručenu količinu i zaključuje narudžbu. Nakon zaključenja narudžbe na Katalog propisa internet trgovini kupac elektronskom poštom dobija potvrdu narudžbe sa rekapitulacijom svih stavki. Račun za narudžbu kupac dobija zajedno sa narudžbom.
14. Registracija korisničkog naloga nije neophodan uslov za kupovinu robe na internet trgovini. Registracija kupcu nudi dodatnu pogodnost čuvanja podataka, tako da ih ne mora unositi prilikom pravljenja svake sljedeće narudžbe.
15. Trošak dostave je jasno istaknut na stranici naplate, odnosno, na potvrdi narudžbe i računu. Za iznose narudžbe veće od 25€, dostava je besplatna.
16. Porudžbina se dostavlja na kućnu adresu, plaća se pouzećem, tj. predajom novca predstavniku kurirske službe prilikom isporuke ili virmanom.
17. Nakon poručivanja, bićete obaviješteni o statusu Vaše narudžbe putem email-a. Period isporuke narudžbe je 2-4 radnih dana. Narudžbe primljene petkom i vikendom biće dostavljene naredne nedelje. Narudžbe primljene u toku državnih i vjerskih praznika, biće dostavljene prvog radnog dana nakon praznika.

IV Cijena

1. Cijene proizvoda izražene su u eurima.
2. Prodavac ima pravo da mijenja cijene bez prethodnog obaviještenja. Takođe, Prodavac je ovlašćen bez prethodnog obaviještenja u svakom trenutku odrediti popust, akcije, akcije za pojedini proizvod, grupu proizvoda i/ili za sve proizvode ili pak neku drugu vrstu prodajne pogodnosti.
3. Sva naručena roba biće isporučena po cijenama koje su važile pri izradi narudžbe.

V Plaćanje

1. Plaćanje kupljenih proizvoda kupac može izvršiti virmanom i pouzećem.
2. Plaćanje se smatra izvršenim u trenutku prijema uplate na žiro-račun Prodavaca, a kod pouzeća prilikom predaje robe i izdavanja priznanice za primljeni novac.
Žiro računi Prodavca na koji se mogu vršiti uplate su:
CKB: 510-84815-26
HB: 520-31094-10
UCB: 560-2105-11

VI Dostava

1. Dostavu vrši Prodavac angažovanjem registrovanih kurirskih službi. Dostava se vrši na adresu kupca. Ukoliko se radi o stambenoj zgradi dostava se vrši do ulaza u stambenoj zgradi.
2. Nakon poručivanja, bićete obaviješteni o statusu Vaše narudžbe putem email-a. Period isporuke narudžbe je 2-4 radnih dana. Porudžbine poslate petkom, vikendom i praznicima biće dostavljene naredne nedelje. U slučaju da kupljeni proizvod Prodavac nije u mogućnosti da isporuči u navedenom roku, o tome će obavijestiti Kupca radi dogovora o novom roku isporuke. U ovom slučaju Kupac ima pravo i na raskid Ugovora.
3. Prilikom preuzimanja dostavljenog proizvoda, Kupac je dužan da pregledati isporučeni proizvod i u slučaju vidljivog oštećenja ima pravo da odbije preuzimanje istog, te može tražiti isporuku neoštećenog proizvoda.
4. U slučajevima kada je Kupcu isporučen proizvod različit od onog koji je kupio, isti ima pravo na isporuku naručenog proizvoda, a ukoliko to nije moguće Kupac ima pravo na povrat novca u iznosu plaćene cijene proizvoda, a dužan je da vrati pogrešno dostavljeni proizvod.
5. Prilikom dostave, uz kupljeni proizvod, Kupac dobija sva dokumenta koje prate proizvod, račun, potvrdu o prijemu pošiljke koju je u obavezi da potpiše. Potpisom na potvrdi o prijemu pošiljke smatra se da je proizvod preuzet bez vidljivih oštećenja.
6. Dostava se vrši isključivo na teritoriji Crne Gore.

VII Zaštita ličnih podataka

1. Prodavac vrši prikupljanje ličnih podatka Kupaca samo u onoj mjeri koja je potrebna za ispunjenje svojih obaveza, za informisanje o novim i akcijskim proizvodima, slanje promotivnog materijala, unaprjeđenje odnosa sa Kupcima kao i radi provjere drugih podataka neophodnih za online kupovinu.
2. Prodavac se obavezuje da će štititi lične podatke Kupaca u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, a ujedno se obavezuje da lične podatke neće ni na koji način ustupiti trećim licima bez prethodne saglanosti Kupca, osim u slučejevima definisanim Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti “Službeni list Crne Gore”, br. 079/08 od 23.12.2008, 070/09 od 21.10.2009, 044/12 od 09.08.2012, 022/17 od 03.04.2017).
3. Kupac ima pravo da zatraži dopunu, ispravku ili izmjenu netačno unešenih ličnih podataka.

VIII Izjava o “kolačićima” (Cookie policy)

1. Na sajtu www.katalogpropisa.me se koriste tzv. kolačići (cookies). To su kodovi u pozadini stranice koji prikupljaju zbirne podatke o ponašanju posjetilaca na sajtu poput: broja ljudi koji su posjetili sajt u određenom periodu, prosječne dužine trajanja posjete i slično. Ovi podaci se koriste u cilju dobijanja smjernica za podizanje kvaliteta sadržaja i poboljšanje korisničkog iskustva na sajtu www.katalogpropisa.me. Podaci koji su prikupljeni preko kolačića uvijek su u zbirnoj, a nikad u pojedinačnoj formi. To znači da imamo informacije npr. o tome koliko korisnika je posjetilo određenu stranicu, ali ne i koji su to korisnici.
2. Prema regulativi EU, “Katalog propisa” prije spremanja “Cookie”-a mora zatražiti pristanak korisnika. Korišćenjem internet stranice www.katalogpropisa.me i internet trgovine korisnik pristaje na upotrebu “Cookie”-a.
3. Korisnik isključivanjem “Cookie”-a odlučuje hoće li da dospusti memorisanje kolačića na svom kompjuteru. Podešavanja kolačića mogu se kontrolisati i konfigurisati u web pretraživaču koji korisnik koristi za pregledanje web stranica. Ukoliko korisnik onemogući kolačiće postoji mogućnost da stranica neće moći koristiti neke od funkcionalnosti koje daje Katalog propisa internet trgovina.