GRAĐANSKO PRAVO

Prof. dr Zoran Rašović

Građansko pravo

Izdavač: Pravni fakultet Crne Gore
ISBN: 978-86-509-0051-2
Format: 17×24 cm
Broj strana: 435
Pismo: Latinica
Povez: Tvrdi, šiven, zlatotisk
Godina izdanja: 2009.

CIJENA: 32,00 €

Građansko pravo

IZ PREDGOVORA

Uvođenje čitaoca u porodicu pravnih grana građanskog prava nije lako. Brojni i raznovrsni građanskopravni odnosi čine najveću cjelinu u okviru pravnog poretka. Među njima najbrojniji su imovinski (robno-novčani) odnosi (tzv. imovinsko građansko pravo). Međutim, kako smo htjeli i pokazati, za ovim odnosima ne “zaostaju” ni oni građanskopravni odnosi koji imaju neimovinsku prirodu (tzv. neimovinsko građansko pravo).
Autor se trudio da ovaj udžbenik učini što dostupnijim studentima, tumačeći im stvarnost našeg pravnog života i onog što je najsavremenije u današnjoj pravnoj teoriji, domaćem i uporednom građanskom zakonodavstvu, kao i u Evropskom privatnom pravu. Pri tom su proučene, a mnoge od njih i citirane, brojne odluke domaćih sudova i sudova iz okruženja (čija su zakonodavstva slična našem) kako bi ovaj rad odisao praksom i našom stvarnošću.
Zbog toga se nadam da ovo djelo može posložiti i praktičarima za određena pravna pitanja koja mogu iskrsnuti u njihovim odnosima.
Na obimnost ovog udžbenika uticala je i težnja da se izvjesni instituti potpunije urede. U Crnoj Gori su posljednjih godina donijeti mnogi zakoni koji uređuju građanskopravne odnose. Zbog toga je bilo potrebno osvrnuti se na bliži smisao mnogih njihovih odredbi, rukovodeći se cilju kome prvenstveno treba da služi objavljivanje ovog udžbenika.

A U T O R