PRIRODA FIRME

Oliver E. Vilijamson
Sidni G. Vinter

Izdavač: CID – Podgorica
Format: 17×24 cm
Broj strana: 344
Pismo: Latinica
Povez: Meki
Godina izdanja: 2010.
ISBN: 86-495-0113-3

CIJENA: 15,00€ + PDV 7%

ODLOMAK

PREDGOVOR

Klasični rad Ronalda H. Coasea “Priroda firme” prvi put je publikovan 1937. godine. Ovaj rad, kao i materijal sa konferencije koja je 1987. godine organizovana povodom pedesetogodišnjice njegovog objavljivanja, dati su u originalu u ovoj knjizi. Bila nam je velika čast i zadovoljstvo da organizujemo tu konferenciju. Za njeno finansiranje korišćena su sredstva koja je Fondacija Alfreda P. Sloana dodijelila Fakultetu za organizaciju i menadžment u Jejlu (Yale School of Organization and Management), na čemu im se zahvaljujemo.

Profesor Coase je čovjek neuobičajenog intelekta. U tretiranju nekih najznačajnijih pitanja današnjice, on uspijeva da trajno održi dijalog. I to uvijek iznova – uočavajući probleme, ulazeći u njihovu suštinu, da bi na kraju postavio fundament za njihovo objašnjenje, mnogo dublje nego iko do tada.

Istina, to može biti neprijatno za ostale. Što raditi sa jednim talentom koji je uvijek u pravu, odolijeva analizama i koji dovodi u pitanje postojeće teorijske fundamente? Razumno reagovanje moglo bi da bude da se određeni radovi citiraju u fusnotama, ne obazirući se na njihov smisao u tekstu. No, prije ili kasnije, obično – kasnije, kao što se i u ovom slučaju pokazalo, taj napor se mora učiniti.

Profesora Coasea nikada nije opterećivala činjenica da je bio ispred svoga vremena. Po njegovom mišljenju, uvijek je bolje isticati probleme nego ih skrivati. Nas, koji se bavimo problemima ekonomske organizacije – koja, direktno ili indirektno, uključuje ukupnu ekonomsku nauku – beskrajno je zadužio.

U prvom poglavlju dat je pregled sadržaja ove knjige. Slijedi Coaseov rad iz 1937. godine i tri predavanja koja je on održao na konferenciji 1987. godine. Knjigu zaključuju šest izlaganja sa iste konferencije i još dva rada inspirisana njome. Časopis za pravo, ekonomiju i organizaciju (Journal of Law, Economics, and Organization) br. 4, proljeće 1988, objavio je sve osim uvoda i članka iz, 1937. Zahvaljujemo se izdavaču (Oxford University Press) što je odobrio preštampavanje ovih materijala, kao i članka iz 1937. godine.

Kao što konferencija i radovi u vezi sa njom pokazuju, istraživanje u oblasti ekonomike organizacije trenutno je u fazi uobličavanja. Bez obzira na stvarni napredak, mnoga pitanja ostaju neriješena, a na neka tek počinje da se ukazuje. Imajući u vidu raznolikost pristupa i istraživačke talente koji su prisutni u ovoj oblasti, polažemo veliku nadu u sljedećih deset, pa čak i pedeset godina. Svi učesnici konferencije, kao i ekonomisti uopšte, smatraju se srećnim što Ronald Coase i dalje aktivno učestvuje u ovim događajima.

Berkeley, California
Jul, 1990.

O.E.W.

S.G.W.